Chociaż w protokole wezwano do przetestowania wpływu diety i ciśnienia krwi na spadek współczynnika filtracji kłębuszkowej przy użyciu modelu liniowego z jednym nachyleniem, rozważono również możliwość nieliniowego spadku 13. W badaniu pacjenci przypisani diecie niskobiałkowej lub grupie niskiego ciśnienia krwi mieli szybszy początkowy spadek współczynnika filtracji kłębuszkowej (od linii podstawowej do czterech miesięcy) i wolniejszy późny spadek w porównaniu z tymi, które przypisano zwykłym – dieta białkowa lub zwykła grupa krwioobiegu. W związku z tym w analizie pierwotnej zastosowano model splajnu z dwoma nachyleniami, w którym zakłada się, że każdy pacjent miał początkowe nachylenie od linii podstawowej do czterech miesięcy i następnie inne nachylenie. Średnie początkowe i kolejne nachylenia oszacowano dla każdej grupy metodą maksymalnej wiarygodności w modelu efektów mieszanych, 25 z uwzględnieniem współczynników stratyfikacji stosowanych w randomizacji jako współzmienne. Wpływ interwencji dietetycznych i ciśnienia krwi zbadano na początkowych i kolejnych nachyleniach oraz na średnią przewidywaną zmianę współczynnika filtracji kłębuszkowej z linii podstawowej do trzech lat. W badaniu 2 zastosowano liniowy model z jednym nachyleniem. Ze względu na dużą liczbę punktów zatrzymania ze względu na schyłkową niewydolność nerek uzyskaliśmy jednak maksymalne prawdopodobieństwo oszacowania przecięcia i nachylenia za pomocą modelu cenzury informacyjnej 26, który uwzględniał czas do wystąpienia schyłkowej niewydolności nerek. choroba lub śmierć.
W obu badaniach interakcja między dietą a interwencjami związanymi z ciśnieniem krwi została przetestowana pod kątem istotności przed oceną skutków poszczególnych interwencji. Aby ocenić jednorodność wpływu diety i ciśnienia krwi, porównaliśmy ich działanie w podgrupach określonych początkowo na podstawie wieku, płci, diagnozy nerkowej, liniowej filtracji kłębuszkowej i wydalania białka z moczem. Następnie zbadano również inne czynniki linii podstawowej, w tym rasę, obecność lub brak nadciśnienia, ciśnienie krwi, spożycie białka, stężenie cholesterolu w surowicy i szybkość zmiany stężenia kreatyniny w surowicy podczas badań przesiewowych.
Analizy czasu do wystąpienia zostały przeprowadzone za pomocą metody Kaplana-Meiera w celu oszacowania krzywych skumulowanej częstości27 i z zastosowaniem warstwowych testów logarytmicznych w celu porównania diety i grup ciśnienia krwi. Dane z tych analiz zostały ocenzurowane w dniu końcowej wizyty kontrolnej w badaniu i 15 czerwca 1993 r., Około pięć miesięcy po końcowej wizycie kontrolnej, w badaniu 2. Podczas badania pod kątem efektu jednej interwencji , stratyfikowaliśmy analizę według innej interwencji i warstw randomizacji. Wszystkie analizy statystyczne przeprowadzono z dwustronnymi testami.
Wyniki
Rekrutacja i działania następcze
Tabela 1. Tabela 1. Przypisanie pacjentów do diety i grup ciśnienia krwi w badaniach i 2. Łącznie 840 pacjentów włączono do badania i losowo przydzielono do różnych interwencji dietetycznych i ciśnienia krwi (Tabela 1). Średni czas obserwacji wynosił 2,2 roku (zakres od 0 do 3,7). Jedenaścioro z 585 pacjentów w badaniu (1,9 procent) i 3 z 255 w badaniu 2 (1,2 procent) zostało utraconych w celu obserwacji.
Charakterystyki poziomu bazowego
Tabela 2
[podobne: zaburzenie integracji sensorycznej, badania w kierunku cukrzycy, nerw okoruchowy ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: badania w kierunku cukrzycy nerw okoruchowy zaburzenie integracji sensorycznej
Często boli mnie głowa jakby to był tętniak
[..] Cytowany fragment: masło shea[…]
Boli mnie ostanio brzuch strasznie.