Występowanie schyłkowej niewydolności nerek (ESRD) lub zgon u pacjentów w badaniu 2. Górny panel porównuje pacjentów przypisanych diecie niskobiałkowej (linia ciągła) z pacjentami przypisanymi diecie bardzo niskobiałkowej (linia przerywana i kropkowana) (P = 0,62). Dolny panel porównuje pacjentów w zwykłej grupie krwi (linia przerywana) oraz w grupie niskiego ciśnienia krwi (linia ciągła) (P = 0,33). Liczby poniżej każdego panelu wskazują całkowitą liczbę pacjentów w obu grupach, które są porównywane podczas każdej wizyty w linii podstawowej (B) lub wizyty kontrolnej (F). Względne ryzyko ESRD lub zgonu wyniosło 0,93 (przedział ufności 95%, 0,65 do 1,33) dla pacjentów przypisanych diecie bardzo niskobiałkowej, w porównaniu z tymi przypisanymi diecie niskobiałkowej i 0,85 (przedział ufności 95% 0,60 do 1,22) dla pacjentów z grupy niskiego ciśnienia krwi, w porównaniu z grupą stosującą zwykłą grupę krwi. W żadnym z badań nie stwierdzono istotnych różnic w liczbie lub przyczynach zgonów lub zatrzymywaniu punktów między dietą a grupami z ciśnieniem krwi. Było 30 zgonów: 15 w badaniu (3 procent) i 15 w badaniu 2 (6 procent). Choroby układu krążenia i nowotwory objęły odpowiednio 18 i 5 zgonów. Większość punktów zatrzymania w badaniu była spowodowana gwałtownym spadkiem współczynnika filtracji kłębuszkowej (60 pacjentów, 10 procent) lub krańcową niewydolnością nerek (12 pacjentów, 2 procent). W badaniu 2, ostateczna choroba nerek rozwinęła się u 94 pacjentów (37 procent). Czas wystąpienia gwałtownego spadku filtracji kłębuszkowej (punkt zatrzymania tylko w badaniu 1) lub schyłkowej niewydolności nerek lub zgonu (punkty zatrzymania w badaniach i 2) nie różniły się istotnie między grupami grupy krwiopochodne. Skumulowany odsetek pacjentów w badaniu 2, którzy cierpieli na schyłkową niewydolność nerek lub zginęli, przedstawiono na rycinie 4.
Występowały małe, ale znaczące różnice między grupami dietowymi pod względem zmian masy ciała i stężenia albuminy, transferyny i cholesterolu w surowicy (dane nieukazane). Dwóch pacjentów (po jednym z każdej grupy żywieniowej w badaniu 2) osiągnęło punkt zatrzymania z powodu niedożywienia związanego z utratą wagi. U 10 pacjentów (2 procent) w badaniu i 7 pacjentów (3 procent) w badaniu 2, ciśnienie krwi musiało wzrosnąć z powodu utrzymujących się objawów niedociśnienia. Żaden pacjent nie osiągnął punktu zatrzymania z powodu powikłań niedociśnienia.
Dyskusja
W dwóch poprzednich badaniach oceniano wpływ diety niskobiałkowej u pacjentów bez cukrzycy z wartościami filtracji kłębuszkowej w zakresie określonym dla badania 15,28. W jednym z badań odnotowano jedynie stężenia kreatyniny w surowicy, 5 natomiast w drugiej różnica w spożyciu białka między dwiema grupami żywieniowymi była niewielka i nie zaobserwowano korzystnego efektu28. Badanie pokonuje te ograniczenia. Jednak interpretacja wyników jest skomplikowana przez fakt, że tempo spadku filtracji kłębuszkowej było wolniejsze niż oczekiwano, a nie stałe.
Szybkość filtracji kłębuszkowej została zmierzona seryjnie u pacjentów bez cukrzycy w kilku wcześniejszych badaniach. Stwierdziliśmy, że odsetek ten spadał szybciej u pacjentów z wyższym stopniem białkomoczu, u pacjentów z zespołem policystycznych chorób nerek iu czarnych
[przypisy: odchudzanie brzucha tabletki, prawo i medycyna czasopismo, allegro rowerki dziecięce ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: allegro rowerki dziecięce odchudzanie brzucha tabletki prawo i medycyna czasopismo
Droga Pani, do inhalatora stosuje się sól fizjologiczną
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: pomoc psychologiczna[…]
Jestem w ciąży
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu sklep ortopedyczny[…]
Dieta jest ważna,