Tak więc efekty interwencji dietetycznych zostały przetestowane poprzez porównanie wszystkich pacjentów z dwóch grup dietetycznych (w tym w obu grupach ciśnienia krwi, w prawej kolumnie, w Tabeli 3 i w Tabeli 4) i przetestowano wpływ interwencji ciśnienia krwi przez porównanie wszystkich pacjentów w dwóch grupach ciśnienia krwi (w tym w obu grupach dietetycznych, w dolnym rzędzie, w Tabeli 3 i w Tabeli 4). Badanie
Rysunek 2. Rycina 2. Szacowany średni (. SE) spadek współczynnika filtracji kłębuszkowej z linii podstawowej (B) do wybranych czasów obserwacji (F) w badaniu 1. Górny panel porównuje pacjentów przypisanych do zwykłej diety białkowej (linia przerywana) z tymi przypisanymi do diety niskobiałkowej (linia ciągła). Dolny panel porównuje pacjentów przypisanych do zwykłej grupy krwi (linia przerywana) z tymi przypisanymi do grupy niskiego ciśnienia krwi (linia ciągła). Aby skorygować wszelkie odchylenia wprowadzone przez punkty zatrzymania, średnie spadki zostały oszacowane za pomocą metody największej wiarygodności z modelem dwupoziomowym dla macierzy kowariancji dla seryjnych pomiarów współczynnika filtracji kłębuszkowej.
Wpływ diety i ciśnienia krwi na początkowe i późniejsze wskaźniki spadku szybkości przesączania kłębuszkowego oraz na prognozowaną zmianę współczynnika filtracji kłębuszkowej z linii podstawowej do trzech lat, zgodnie z modelem dwupodstawowym, pokazano na rycinie 2 i Rysunek Figura Tabela 3. Podczas pierwszych czterech miesięcy, zarówno interwencje o niskiej zawartości białka, jak i o niskim ciśnieniu krwi były powiązane z istotnie szybszym tempem spadku szybkości przesączania kłębuszkowego niż zwykłe białko i zwykłe ciśnienie krwi. interwencje (odpowiednio P = 0,004 i P = 0,01). Średni spadek współczynnika filtracji kłębuszkowej w ciągu pierwszych czterech miesięcy wynosił 2,6 ml na minutę na 1,73 m2 we wszystkich połączonych grupach. Zmiana szybkości filtracji kłębuszkowej podczas tego okresu korelowała ze zmianami spożycia białka i ciśnienia krwi (dane nie pokazane). Następnie tempo spadku filtracji kłębuszkowej było o 28 procent niższe w grupie niskowartościowej niż w grupie zwykłej białek (P = 0,009) io 29 procent mniej w grupie niskiego ciśnienia niż w grupie zwykłej (P = 0,006). Średnia stopa spadku po czterech miesiącach wynosiła 3,3 ml na minutę rocznie we wszystkich połączonych grupach.
Przewidywany spadek współczynnika filtracji kłębuszkowej po trzech latach nie różnił się istotnie pomiędzy grupami żywieniowymi lub grupami ciśnienia krwi i wynosił średnio 11,5 ml na minutę dla wszystkich połączonych grup (Tabela 3). Średni spadek wynosił 1,2 ml na minutę mniej (95% przedział ufności, -1.1 do 3.6) w grupie niskowartościowej (P = 0,30) i 1,6 ml na minutę mniej (przedział ufności 95%, -0,8 do 3,9) w grupa niskiego ciśnienia (P = 0,18).
Ryc. 3. Ryc. 3. Odchylenie współczynnika przesączania kłębuszkowego (GFR) w zależności od wyjściowego stężenia białka i moczu w badaniach i 2. Przewidywany średni (. SE) wskaźnik spadku w ciągu roku w filtracji kłębuszkowej Stawka od linii bazowej do trzech lat, w oparciu o model z dwoma nachyleniami, jest pokazana dla badania 1. Średnia szybkość spadku współczynnika filtracji kłębuszkowej na rok, oszacowana na podstawie modelu cenzury informacyjnej z jednym nachyleniem, jest pokazana dla badania 2
[hasła pokrewne: allegro rowerki dziecięce, prawo i medycyna czasopismo, wstęga przyśrodkowa ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: allegro rowerki dziecięce prawo i medycyna czasopismo wstęga przyśrodkowa
mój problem polega na tym, ze mam lekkie nadciśnienie
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: firma cateringowa[…]
może powodować powikłania, niezależnie od doświadczenia lekarza
Article marked with the noticed of: herbata[…]
Zawiera wsobie nie tylko wapń ale także witamine d